30. sept 2009

Bowen

Teel Bowenisse.
29.nda hommikul, no mis hommikul, keskpäeval juba, asusime Townsvillest Boweni poole teele. Algul 80 km Ayri ja siis veel üle saja km Bowenisse, kokku kuskil 200. Uskumatu, et paar nädalat tagasi ei tahtnud ma autoroolis istumisest suurt midagi kuulda ja nüüd sõidan Austraalia kiirteedel ja tunnen end selle juures veel hästi ka XD. Palvejõud on ikka suur asi.
Ayrist väljasõites me mudugi eksisime ära veidi... no leidsime end selliselt kitsalt külateelt, kus üks auto ainult sõitma mahub... aga kiirus oli endiselt 100 kusjuures! Nii et see oli päris naljakas, farmerid on ikka rallitajad küll... küsisime kohalikelt abi ja saime jälle õige teelõigu peale varsti.
Esimene mulje Bowenist oli - see on nagu Cooktown. (Asub Cairnsist tublisti ülevalpool, eelmine kord sai ikka seal poes käidud kui banaanides töötasin). Nii, et ma arvan, et suudame end siin koduselt tunda küll.


Treehugger :D

30.09.
Kuna eile õhtul läks aeg kohaga tutvumisele (ja nagu naksti kohtasime peatänaval muidugi kahte eestlast, kes ütlesid, et siinkandis meie rahvust ikka jagub... hmm vb peaks eestlastest kirjutama siis kui neid ei kohta, see tuleks juba haruldasem sündmus :)) siis magama kobisime autosse ookeani ääres. Mis oli täiesti mõnus koht, wc ja dušš (kuna tolm on endiselt õhus, siis see oli väga teretulnud nähtus) olid kõik olemas ja toiduvalmistamiseks grill ka. Meie õhukestest õhumadratsitest jäi siiski puusa ja õla alla veidi väheks, nii et kõige mugavam ei olnud, selle lahenduseks loodame kuskilt madratsi või paksu teki leida. Kuna suhtlemine on siin selline, et võid ükskõik kellega lobisema sattuda, siis juhtusin seda madratsilugu toidupoes müüjale rääkima, kes kohe lahkelt tel nr võttis ja lubas uurida kohalikelt. Ehk veab! :)


Ilusad karbid/Pretty seashells

Eile küsisime kaasseljakotlastelt kus nad töötavad ja juhatasid meid "tomatimees" Allani juurde, kes täna meid siis farmitööle kirja pani - nii et homme varahommikul asume tomateid korjama! Kuna farm on 30 km linnakesest väljas, siis tuleb kasutada nö farmibussi tööle saamiseks. Oma autoga ei ole lubatud kohale minna, farmer peab ju ette teadma kui palju rahvast tuleb, sest korjamine käib 13 kaupa rühmas... palka saab siis selle alusel palju rühm korjata jõuab. Transport farmi maksab 10 doltsi päev, mis võttis muidugi karbi lahti veidi... üldse on siin suht kallis see elu... rannakuurort ja mitte sisemaa kolgas, ju siis sellepärast... Töötada saab 6 päeva nädalas, vaba päev tuleb siis kui farmer ütleb. Sõitma hakkame hommikul kella kuuest ja tagasi kuskil neljast... aga eks homme näeb täpsemalt ja siis kirjutan ka pikemalt neist tööoludest.
Elama saime karavanparki, mis asub 5 mintsa kaugusel kohast kus hommikul peale korjatakse ja õhtul tagasi tuuakse. Hostelid on kõik pilgeni rahvast täis ja siinsed kabiinid ka, nii et magame autos, hea et meil pikk auto on, taha mahub ilusti sirgu viskama. Elekter ja vesi on platsil olemas, ühiskasutatavad bassein, pesupesemise- ja vannitoaruumid ning köök ka. Jama on ainultt see, et köök tehakse hommikul kuuest alles lahti, meie peame selle aja peale juba bussil olema, õhtul tuleb juba farmi võetav toit autosse võtta - peab vast väikese autokülmkapi muretsema... elamine maksab sellises kohas 85 doltsi nägu nädalas + nädalas 60 doltsi bussiraha... njah, see on vast kalleim koht kus ma siin elanud olen. Aga no kuna meil on raha edasiminekuks vaja, siis umbes kuuks ajaks tahaks siia ikka pidama jääda. Täna on mõnus jaheda tuulega ilm, kui homme ka selline ei tohiks vast alustuseks väga hull tööpäev tulla.
Ei tea millal järgmine vaba päev on, siis katsun veel pilte panna!

On the way to Bowen.
On the morning of 29th, well, actually on midday, we started our journey to Bowen. At first 80 km to Ayr and from there another 110 km or so to Bowen, altogether smth 200. It´s unbelievable that a few weeks ago I didn´t want to hear about drving at all and now I am cruising on Australia highways and feeling quite comfortable too XD. The power of prayer :).
On the way out from Ayr we got a little lost. No surprises there XD. We found ourselves on a very tight road, with room for only one car and the speed limit was still 100! That was funny in some ways, farmers are quite the rally people it seems... so we asked directions from the locals and were soon on our way again.
The first impression of Bowen was - it´s like Cooktown. (Situated up north from Cairns, did grosery shopping there last time being in Oz and working in bananas). So I am quite hopeful that we can feel at home here.
30.09. Yesterday our time was spent on getting to know the place (and yes, we met two Estonians on the main street, who said there are loads more in the area... hmm, maybe I should mention the times when we won´t meet people from home, that seems to more of a rarity nowadays :)). First night we spent on the ocean side, sleeping in the car, which was quite nice place, having wc and even showers (which received a hearty welcome, ´cos the dust is still hovering in the air) and a grill to cook your food on. Our self inflating mattresses weren´t quite enough for our hips and shoulders though, so now we are lookin for a light matress as well. As it´s possible to talk easily with whomever you like I found myself chatting with a cashier in the grosery store about the matress and she was kind enough to take my number and ask around from the locals. Maybe we get lucky! :)
Yesterday we asked around and found out from fellow backpackers that there is Allan the "tomato guy" - through him we got a job in tomato picking, starting tomorrow! As the farm is out of town aprx 30 km, then we need to take a bus there. Farmers don´t want people with their own cars, ´cos then they don´t know how many people will show up and as there are teams of 13 they need to know ... the vages are on contract here. The bus costs 10 bucks per day, so thats quite a lot... life here is pretty expensive, maybe due to being a beach resort and not outback... Work is available on 6 days a week, you get a free day when farmer says so. We will start driving to the farm at six o´clock am and aprx 4pm be back... but I will write about work after I have an experience on that already.
We got living guarters in a caravan park, which is five minutes walk to the bus. The backpacker hostels are all full and cabins here as well, so we gotta sleep in the car, which is not a problem luckily as it is long enough for our full length. There is water and power on the site and the place has a pool, laundry, toilets/showers as well. A bit bad with the kitchen which is opened from 6 am, so we can´t leave our next days farm food overnight in the fridge... might buy a little car fridge... living costs 85 bucks per face a week + 60 for the bus... so it is the most expensive place I´ve lived at here in Oz. But as we need money to travel on we´re probably stay here for a month or so. Today is a nice cool breeze blowing, hopefully tomorrow is the same - it would make the first working day a lot easier.
Don´t know yet when the next free day will be, but then I´ll try to upload some more pics!

1 kommentaar:

Liisi ütles ...

Hei!
Ma ei tea, kas nyyd 6ige Hanna sai. Igatahes kui oled see Hanna, kes Matiga yhendust v6ttis, siis j2rgnev teade on Sinule :)
Ei 6nnestunud antud telefoninumbrile s6numit saata, seega arvasin, et on vale nr. Kuna oled nii kaugel p6hjas, siis on ka minu kontaktidest Sulle v2he abi. Oleks olnud pakkuda ka ainult yks - Big Mandarin karavanipark Mundubberas tegeleb farmit88dega. Ei n6uta seal elamist ja kui ka elad seal, pole see ylem22ra kallis. Kui huvi, otsi telefoni nr ise.
Meie p6rutame Fraserile nyyd puhkama. L6petasime t88 ja liigume l6unasuunas.
Edu!
Mati isiklik sekret2r,
Liisi :)